De magie van de maan

comments 2
leuke dingen van het leven / mooie dingen van het leven

maanDe afgelopen tijd ben ik mij gaan verdiepen in de invloed van de maan op het leven. Want die is er! (Alhoewel wetenschappelijk onderzoek het tot op heden niet heeft kunnen bevestigen.) Kijk maar eens naar de invloed van de maan op het water van onze planeet: eb en vloed worden veroorzaakt door de maan. En wat denk je van de invloed van de maan op het weer, de groei van planten, ons slapen, humeur en energiepeil?

Ik vind het grappig om te ontdekken welke invloed de maan op mij heeft en ik vind het fijn om mijn activiteiten af te stemmen op de maancyclus. Het heeft iets avontuurlijks. Als je er in gelooft, dan kan het je helpen. Het geeft inzicht in je gedrag en het helpt je relativeren. Hoe fijn is dat? Vind jij het ook leuk om te doen? Dan is het belangrijk om gedurende een langere periode de maanstanden te volgen en je bewust te zijn van je eigen gedrag in de verschillende stadia. Hiervoor heb je wel wat informatie nodig. Onmisbaar zijn de maanstanden. Ja, je kunt ook lekker naar buiten kijken natuurlijk :).

Schrijf ze in je agenda en op de kalender. Ik heb ze voor de rest van 2015 voor je op een rij gezet.
Volle maan ●: 2 juni, 2 juli, 31 juli, 29 augustus, 28 september, 27 oktober, 25 november, 25 december. Nieuwe maan ○: 18 mei, 16 juni, 16 juli, 14 augustus, 13 september, 13 oktober, 11 november, 11 december.

Afnemende maan
De periode na volle maan en de volgende nieuwe naam heet afnemende maan. Het is een geschikte tijd om af te sluiten en afscheid te nemen. Om tijd te nemen om de dingen van je af te zetten die je niet langer met je mee wilt nemen. Dat kan van alles zijn: bepaalde leefgewoontes, bepaalde gedachten, een bepaalde pijn of zwakte in jezelf. In deze ongeveer twee weken durende reis van de maan tussen volle maan en nieuwe maan worden op het lichaam krachten uitgeoefend die bepaald voornemens en bepaalde preventieve of genezende maatregelen kunnen bevorderen. Kort gezegd plan alles wat je wilt doen op het gebied van reiniging, zuivering, schoonmaken en opruimen in deze periode, want het zal veel meer resultaat opleveren dan wanneer je het doet in de periode van wassende maan! En… hoe dichter we bij de nieuwe maan komen des te sterker worden deze krachten. Ik plan grote opruim- en schoonmaakklussen zoveel mogelijk in deze tijd en een detox of ontgiftingskuur eindig ik rond nieuwe maan.

Nieuwe maan is bij uitstek de dag:
– Om een dag te vasten;
– Je intentie uit te spreken;
– Voor het startsein voor een nieuwe project, onderneming;
– Om een nieuw begin te maken en het opgeven van slechte gewoonten, zoals roken of overmatig gebruik van koffie of alcohol. Nieuwe maan zal je bij jouw voornemen helpen omdat ontwenningsverschijnselen die normaliter sterk optreden nu beperkter zullen zijn.

Wassende maan
Na nieuwe maan (ook wel donkere maan genoemd) is de periode van wassende maan en deze duurt ongeveer twee weken. De wassende maan voegt toe, plant, neemt op, bouwt op, ademt in, slaat energie op, verzamelt krachten, spoort aan tot sparen en uitrusten. Het is de juiste tijd om het lichaam te versterken (en dit is nóg succesvoller als je in afnemende maan hebt ontgift). Dit is de tijd voor nieuwe zaken en projecten. En de tijd om je intentie te laten groeien. De kracht in de periode van wassende maan neemt toe om bij de eerstvolgende volle maan alle kracht te kunnen inzetten bij bijzondere zaken die veel energie vragen.

Volle maan is de meest krachtige maanenergie. Met volle maan vier je de uitkomst van je uitgesproken intentie. Ikzelf merk dat ik rond volle maan anders slaap. Ik slaap minder en heb vaak meer energie. En als ik meer energie heb, maak ik er bewust gebruik van en gebruik ik mijn energie ten volle voor de dingen waar ik aan werken wil. Soms heb ik juist minder energie, ook dan probeer ik naar mijn lichaam te luisteren en doe wat rustiger aan en ga vroeger naar bed.

Als je de maanstanden hebt opgeschreven kun je in de gaten gaan houden wanneer welke stand van de maan is en wat het met jou doet. Ik doe het al een tijdje en ik probeer er rekening mee te houden in mijn leven. Ontgiften tijdens de afnemende maan en aansterken tijdens de wassende maan. Neem niet zomaar alles aan wat je overal leest. Ontdek vooral zelf wat de invloed van de maan op je is en wat je ermee kunt. Luister naar je lichaam, je natuurlijke ritmen en je behoeften. Met de maan meeleven. Zoals je meeleeft met de seizoenen. Leven in het ritme van de natuur!

De volgende nieuwe maan is op 18 mei: ik verwacht een superdag om je plan(tjes) te poten!

The Author

Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg en schrijf ik vanuit gevoel en interesse over wat ik zie, voel en beleef en vervul zo mijn wens om anderen te bereiken, te verbinden en te inspireren.

2 Comments

  1. Pingback: Vetste volle maan sinds 1948 - wen's notebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.