De Robin Hood onder de vogels

comment 1
mooie dingen van het leven

Roodborstje in de winter

Het roodborstje staat symbool voor hoop.

Een van mijn favoriete vogels is het roodborstje. Ik vind het een lief vogeltje. Zoekend naar de symboliek van deze zachtaardige vogel, kom ik de prachtigste sprookjes en omschrijvingen tegen.
Het roodborstje staat symbool voor hoop en bezit de wijsheid voor verandering.

In een Zweeds sprookje wordt verteld hoe de roodborst aan zijn naam komt. spiegel voorhouden, roodborstje

Bij de schepping werd tegen het vogeltje gezegd dat hij zijn naam goed moest onthouden: roodborst. Helaas, toen de roodborst in het water naar zijn weerspiegeling keek ontdekte hij geen rode borst. Misschien vergeten in de haast dacht het vogeltje, en bedeesd vloog hij terug om te vragen of er iets mis was gegaan. Dat was niet het geval, hij moest blijven wachten en de rode borst verdienen en dan pas zou hij roodborstje zijn.

Jaren gingen voorbij… totdat de zoon van de schepper werd gekruisigd. Er stak een doorn in zijn hoofd. Het roodborstje kon dit niet langer aanzien en trok de doorn uit het hoofd. Daarbij kwam de doorn met de punt in het roodborstje. Gevolg was een paar druppels bloed op zijn borst. Toen het roodborstje zich die avond wilde poetsen en wassen ging de druppel er niet meer af. Vanaf dat moment had het roodborstje een rode borst.

Een allerliefst vogeltje

Het vogeltje is de Robin Hood onder de vogels. Robin Hood staat symbool voor een betere toekomst. Het is een allerliefst vogeltje dat bij iedere gelegenheid zijn opgewekte en vrolijke karakter laat zien. Men merkt bij de roodborst veel goedaardigheid op, het openbaart medelijden en zelfs barmhartigheid.

En.. het roodborstje verlaat ons niet in de winter!

Het Roodborstje is een vuurbrenger en werd vanwege de symbolische vlammen op zijn borst verantwoordelijk gesteld voor het brengen van vuur en dus warmte, naar de aarde. En horen wij niet allemaal wat van die warmte door te geven?

Hoe mooi past dit bij de donkerste maand van het jaar?

Zelf zie ik het vogeltje de laatste tijd steeds meer. En dat kan geen toeval zijn.

Ik wens iedereen een warme en liefdevolle decembermaand!

The Author

Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg en schrijf ik vanuit gevoel en interesse over wat ik zie, voel en beleef en vervul zo mijn wens om anderen te bereiken, te verbinden en te inspireren.

1 Comment

  1. Pingback: Een nieuw hoofdstuk - wen's notebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.