Slaapverhaaltje

Leave a comment
mooie dingen van het leven

poes op bankjeVerhalen vertellen is iets van alle tijden en ik ben er dol op! Het liefst verhalen die tot de verbeelding spreken en sferen creëren. Verhalen die raken en je ergens bewust van maken.

Ik vertelde gisteren een verhaal aan onze jongens – en een paar uur later aan mijn lief – voor het slapen gaan. Heb het ergens gelezen en het is bij me gebleven…

Er liggen twee oude mannen op een zaal in het ziekenhuis. Een man met snor en een man zonder snor. De man met snor ligt in een ziekenhuisbed bij het raam. De man zonder snor ligt aan de andere kant van de zaal. Hij mag zijn bed niet uit en ligt 24 uur per dag plat in zijn bed. De man met snor gaat iedere dag zijn bed uit. Hij doet een uur lang oefeningen naast zijn bed bij het raam en vertelt. De man zonder snor geniet van zijn verhalen. Elke dag weer kijkt hij uit naar het moment dat zijn zaalgenoot oefeningen doet en een uur lang mooie verhalen vertelt over wat zich daarbuiten afspeelt.

Over vrolijke mensen op weg naar een feestje. Een park vol kleurrijke bloemen en bomen met sierlijke takken. Spelende kinderen met ballonnen en een bal. Mensen op allemaal soorten fietsen. Een bijzonder gevormde fontein. Lachende kinderen in een draaimolen. Een verliefd stelletje op een bankje met een rode kater ernaast. Jeu de boules spelende oude mannen. Een boom vol groene, blauwe, gele en rode papegaaien. Pratende vrouwen met kinderwagens en hondjes.

Op een dag treft de verpleegster de oude man bij het raam roerloos aan in bed. Hij is ’s nachts in zijn slaap overleden. De andere man ziet zijn kans schoon, vraagt én krijgt het plekje bij het raam. Hij doet zijn uiterste best om zijn hoofd op te tillen om nu zelf te kunnen zien waar zijn zaalgenoot wekenlang over vertelde. Op een dag lukt het. Hij kijkt door het raam en hij ziet… een muur. Dus de man met snor vertelde hem de prachtigste verhalen met uitzicht op een muur. Het ontroert hem. De verpleegster komt langs en hij vertelt over de muur, de verhalen en zijn ontdekking. De verpleegster luistert en zegt dan: “het spijt me je te moeten zeggen, maar de man zonder snor was blind”.

De moraal van dit verhaal? Waar het om gaat in het leven: het gaat erom welke invulling je eraan geeft. Oftewel hoe je leven inkleurt. Je moet er zelf wat van maken. Een leuker leven begint bij jezelf!

Onze kinderen hebben al veel zelf verzonnen verhalen gehoord voor het slapen gaan. Ik kan het iedereen aanraden! Bovenstaand verhaaltje is misschien niet zo geschikt, hoewel ik ‘m in aangepaste variant al voor me zie. Zelf verhalen verzinnen prikkelt je fantasie en het ontspant. Wel oppassen dat je zelf niet in slaap valt… En weet je wat ik deed (en nog heel soms) als een van de kinderen bang was voor een enge droom? Dan vroeg ik: “welke droom wil je zelf vannacht dromen? De frambozen-, aardbeien- of de meloenendroom?”. Meestal een wondermiddel.

Ik wens je een fabelachtig jaar met veel liefde, plezier en mooie ontwikkelingen!

The Author

Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg en schrijf ik vanuit gevoel en interesse over wat ik zie, voel en beleef en vervul zo mijn wens om anderen te bereiken, te verbinden en te inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.