De kunst van het nietsdoen

Leave a comment
lekker wonen en leven tips

de kunst van het nietsdoenLummelen, lanterfanten, flierefluiten. Het zijn heerlijke woorden. Om zoet uit te spreken. De woorden komen in de buurt van wat ik bedoel met dolce far niente. Wat zoiets betekent als: de kunst van het nietsdoen of het zoete nietsdoen… Je bent op dat moment bezig met wat NU is. Niet met wat STRAKS komt. Je geeft je als het ware over aan het moment. Heel zen. Wanneer je de leegte toe laat in je, zul je meer vanuit je gevoel, je intuïtie, kunnen leven. Vanuit je hart dus. Waarom? Keuzes die je vanuit je hart maakt zijn beter van kwaliteit. Beter keuzes maken vanuit intuïtie dan vanuit wilskracht en controle. Heerlijk! En moeilijk… want: plichtsbesef, patronen, verwachtingen, controle, lange te-doen-lijstjes…

Hoe doe je dolce far niente? Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb het van de week zelf weer aan den lijve ondervonden. Toch werkt het! Hoe meer je de controle uit handen geeft hoe meer je merkt dat je in een soort flow terecht komt vanwaaruit je intuïtie zich vanzelf laat horen. Je zult de dingen doen die je leuk vindt, goed voor je zijn en dicht bij jezelf liggen. Je handelt met plezier en vanuit rust. Uiteindelijk zul je merken dat wanneer je de dingen zo gaat doen je veel efficiënter bent. Vanuit de flow worden zelfs de minder leuke klussen leuker om te doen! Bovendien zullen de beste ideeën ontstaan!

De was ophangen. Kan trouwens gek genoeg ook een dolce far niente moment zijn. Al zou ik dat zelf eerder omschrijven als een carte blanche* moment. Je bent op dat moment met een basaal iets bezig en juist op die momenten… ook bijvoorbeeld bij het inschenken van een kop koffie …komt die intuïtie naar boven! Wat komt er als eerste bij je boven? Ga dat doen. Probeer het eens uit op je volgende vrije dag! Ga het als je ’t een beetje door hebt ook eens doen op de juist hectische dagen, van die dagen dat je gewoon niet weet waar te beginnen.

* blanco, vrij in te vullen ruimte

The Author

Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg en schrijf ik vanuit gevoel en interesse over wat ik zie, voel en beleef en vervul zo mijn wens om anderen te bereiken, te verbinden en te inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.