Opruimen in je huis en in je hoofd

Leave a comment
lekker wonen en leven tips

bos bloemenMet een nieuw schooljaar in het vooruitzicht krijg ik altijd de opruimkriebels! Aan het einde van het schooljaar trouwens idem dito. Ik heb het zelfs weleens gepresteerd voor de zomervakantie werkelijk ieder laatje en kastje in huis én schuur grondig op te ruimen. Tja, ik weet het, dat gaat wel heel ver…

Ruimte voor iets nieuws

Ik hoor je denken ‘wat zal zij een lekker opgeruimd huis hebben’. Misschien is dat zo. Voor mij voelt het anders! Wat het toch is? Het feit dat er iets verandert, een nieuwe fase of periode aanbreekt betekent voor mij: opruimen! Of het nu is voor de vakantie, mijn eigen verjaardag of wanneer ik wil beginnen aan een nieuwe klus. Het opruimen begint onbewust en ik krijg het pas door als ik een tijdje bezig ben. Het is een heerlijk gevoel, meditatief en geeft bovendien inspiratie. Door het opruimen maak ik ruimte voor iets anders! Trouwens, als je niks (meer) op te ruimen hebt… met schoonmaken bereik je hetzelfde gevoel!

Detox voor je huis

Het opruimritueel brengt naast meer ruimte in je huis ook ruimte in je hoofd. Je neemt bewust of onbewust afstand van zaken. Loslaten die handel die je niet meer nodig hebt in je leven! Zodat je tijd, energie en ruimte krijgt voor de dingen die wel bijdragen aan je leven. Beginnen aan iets nieuws is zo veel fijner als het andere is afgerond. Het positieve effect is na zo’n opruimsessie nog dagen voelbaar…

7 opruimtips voor meer energie in je huis!

1. Maak je huis schoon

2. Doe rommel weg, rommel is alles wat: je niet mooi vindt (ook ooit gekregen cadeautjes), je niet nodig hebt/niet gebruikt (ook dat wat zoveel heeft gekost), je niet wist dat je het had (en ook echt niet meer gaat gebruiken of dragen), slechte herinneringen oproept, kapot is en niet meer gemaakt kan worden.
Geef het weg aan bekenden of aan een goed doel, breng het weg naar de kringloop of verkoop het op Koningsdag of via marktplaats.

3.  Maak een ‘tussendoos’ voor de moeilijke of twijfelgevallen. De lelijke trui die je van tante hebt gekregen of een stapel kindertekeningen. Stop ze in deze doos en laat het een jaar staan. Gooi het alsnog weg als na een jaar blijkt dat je nooit de behoefte hebt gevoeld om in de doos te kijken.

4. Spullen met emotionele waarde. Dit zit vooral in je hoofd. Bedenk dat alles wat je bewaart uit het verleden je belemmert om 100% in het nu te leven. De objecten zelf kan je rustig wegdoen. Het zit ‘m in de emotionele binding met de spullen. Vraag hulp bij het uitzoeken van deze spullen. Een goede vriend of vriendin bekijkt de dingen met meer afstand. Ze helpen met beslissen of die spuuglelijke tuinkabouter er nu uit moet of niet.

5. Kijk ook even naar je mailbox. Welke nieuwsbrieven wil je niet langer ontvangen. Wat heb je niet meer nodig? Alles wat je ontvangt of waar je aan deelneemt kost tijd, ruimte en rust en je kan zonder.

6. Maak je hoofd leeg. Je huis opruimen geeft een heerlijk zengevoel. Probeer dat vast te houden. Voorkom dat gedachten steeds weer opspringen en blijven ronddwalen in je hoofd. Schrijf ieder idee gelijk op of zet het in je telefoon.

7. Laat de energie in je huis komen. Breng muziek, licht, water, bloemen, planten en kleur in je huis. Open je gordijnen zodat de zon en het licht naar binnen schijnen.

Pak het rustig aan. Een kastje, laatje of kamertje per dag en realiseer je dat je met ieder tijdschrift, kledingstuk, meubelstuk of wat je ook wegdoet je een gevoel van vrijheid en nieuwe energie geeft!

Succes!

 

The Author

Op deze plek maak ik mijn hoofd leeg en schrijf ik vanuit gevoel en interesse over wat ik zie, voel en beleef en vervul zo mijn wens om anderen te bereiken, te verbinden en te inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.